Уједињена Србија > О Нама > Достигнућа - Успешни пројекти

Достигнућа / Успешни пројекти

2008. година

 1. Како је све почело – први одлазак на Косово и Метохију студената Факултета безбедности непосредно по нелегалном проглашењу “Косова” и подела хуманитарне помоћи угроженом становништву у „енклавама“.
 2. Прва изложба фотографија на Факултету безбедности – у периоду од 18. до 20. априла 2008. године. Циљ акције је да се омладина подстакне на акционо деловање и солидарност у невољи њихових вршњака на Косову и Метохији.
 3. Акција у Кнез Михајловој улици 1 – Чланови Центра за координацију „Уједињена Србија“ организовали су изложбу фотографија начињених током посета јужној српској покраини. Изложба је одржана 14-ог и 15-ог јуна 2008. године. Студенти су имали за циљ алармирање домаће и светске јавности поводом кршења људских права Срба и осталих неалбанаца на Косову и Метохији. Такође су прикупљена значајна финансијска средства за децу из Ораховца.
 4. Акција у Новом Саду- У периоду од 10. до 13. јула 2008. године, чланови „Уједињене Србије“, још једном су организовали изложбу фотографија начињених приликом посета јужној српској покраjини. Овога пута изложба је одржана у Новом Саду, и то за време трајања фестивала „Exit“, тако да су многобројни посетиоци, и Срби и туристи из различитих делова света, могли да се упознају са тренутним стањем на Косову и Метохији.
 5. Трибина у Врбасу – Поводом Дана људских права, 10. децембра 2008, студенти Београдског Универзитета и чланови хуманитарне студентске организације „Уједињена Србија“, учествовали су на трибини под називом „Шта је пропуштено у мартовском насиљу“, у Врбасу. На трибини су, поред студената Факултета безбедности и активиста „Уједињене Србије“, говорили и проф. др Радомир Милашиновић и проф. Зоран Чворовић.

2009. година

 1. Омладина ФК Старо Грацко на дербију у Београду – Добра пракса чланова овог удружења је да у континуитету буде домаћин омладине са Косова и  Метохије у Београду која том приликом макар на тренутак има прилику да се опусти и заборави сурову реалност у којој тренутно живи. Овакве и сличне активности се раде уз подршку званичних државних институција.
 2. Матуранти из Ораховца на екскурзији- Жељу матураната из Ораховца, обзиром да велики број њих никада није било на мору, испунила је студентска хуманитарна организација Уједињена Србија уз помоћ невладине организације „Студенички круг“ као и министарства за Косово и Метохију. Седмодневна екскурзија која се реализовала у периоду од 15. до 22. јуна 2009. године у Прчњу, Црној Гори, је како кажу матуранти, била незаборавна. Свих 7 дана су били смештени у „Вили Марији“ чији је власник Миливоје Шовран. Водич целог пута је била Споменка Стојановић.
 3. Трибина у Ваљеву на тему „Живот Срба на Косову и Метохији“ (10 година након НАТО бомбардовања) – Један од приоритетних циљева овог удружења је пре свега рад на унапређивању и заштити људских права, а загарантованих повељама ОУН-а.
 4. Студенти Београдског Универзитета и чланови Уједињене Србије на парастосу у Јасеновцу – Циљ и стратегија организације иде у правцу обележавања историјских догађаја који су били прекретница у животу српског народа. пројекат је реализован уз подршку Факултета безбедности Универзитета у Београду и Високе школе Унутрашњих послова у Бања Луци.
 5. Средњошколци Старог Грацког на турниру Serbia Open у Београду – Уз подршку Министарства за Косово и Метохију и компаније Family Sport, а у реализацији нашег удружења организована је још једна акција у низу која има за циљ да се младима омогуће активности које не могу да се реализују у њиховим локалним срединама.
 6. Акција поделе хуманитарне помоћи у сарадњи са Савезом студената Беорада у Гораждевцу – Мисија организације огледа се у пружању хуманитарне помоћи угроженом делу становништва.
 7. Трибина на Факултету безбедности – Једна од активности организације је свакако да се младима омогуће предавања стручних и признатих личности на разне теме. Тема ове трибине је била страдање Срба у стратишту Јасеновац, а гост трибине је био истакнути кустос и режисер господин Сима Брдар.
 8. Традиционални одлазак на Газиместан за Видовдан – Континуитет организације огледа се и у томе што традиционлано успевамо да организујемо велики број младих који желе да посете Газиместан за један од највећих српских празника.
 9. Литерарни конкурс “Косово и Метохија је Душа Србије”- Студентска добротворна организација „Уједињена Србија“ расписала је наградни конкурс за писање литерарних радова на тему „Косово и Метохија је душа Србије“. Право учешћа су имали сви ученици од првог до четвртог разреда средњих школа. 105 најбољих ђака било је награђено учествовањем на четвородневном семинару на Копаонику под називом „Наше Косово и Метохија“ који је био одржан од 05. 11. до 08. 11. 2009. године. Политика куће се лагано, али сигурним корацима креће у правцу унапређења и развој омладинске политике и уопште стварању шанси за веће учешће младих у друштву.

2010. година

 1. Промоција монографије “Косово и Метохија је душа Србије” – 6. фебруара 2010. одржана је промоција монографије најбољих литерарних радова  са наградног конкурса Косово и Метохија је душа Србије у парохијском дому храма Светог Александра Невског. Промоција је почела после вечерње службе уз присуство великог броја верника и деце са косова и Метохије, за ову прилику угостили смо чланове Друштва младих уметника Рас из Новог Пазара, који су имали запажен наступ. Програм је водио Аљоша Филиповић, а скупу се обратио председник „Уједињене Србије“ Валентино Поповић.
 2. Далматинско Косово- у марту месецу, заједно са добротворним удружењем „Студенички круг“ организовали смо одлазак у Далмацију и обилазак заборављених српских светиња на тим просторима. Обишли смо многа места попут Чисте Мале у којој смо ноћили, потом Книна, Шибеника (седиште Далматинске епархије), Скрадина, Кистања, Ђеврска…од врло љубазног свештенства које нас је дочекало широм отворених врата у својим парохијама чули смо многе занимљиве и не тако занимљиве приче и дешавања из ближе и даље прошлости која их је задесила и упознали нас са тренутном ситуацијом, такође су нас упознали са историјским приликама тих цркава и манастира у многострадалној Епархији Далматинској.
 3. Слава удружења- 4.06.2010. први пут смо прославили славу удружења „Св. Јован Владимир“ и том приликом у сарадњи са планинарским друштвом „Соко“ из Панчева довели децу са косова и Метохије, тачније из Липљанског краја (Липљан, Доња Гуштерица, Чаглавица) деца су у дводневном боравку обишла Београд и Панчево (где су и били смештени) и присуствовали многобројним лепим манифестацијама.
 4. „Помозимо себи да би смо помогли другима“ – у периоду од 12. 07. до 19. 07. 2010 у Београду је одржан семинар под називом „Помозимо себи да бисмо помогли другима“ који је окупио 100 средњошколаца из Србије и свих бивших југословенских република, циљ семинара је био да се млади међусобно, упознају, друже и сазнају нешто више о култури и историји других градова, друже се и науче нешто више како написати добар предлог пројекта и како своју идеју промовисати другима.писању. Наравно поред предавања, имала су низ активности и културних дешавања које су им уприличили наши волонтери.

2011. година

 1. Српска нова година – још једно у низу поклоничких путовања на Косово и Метохију, с тим што смо овог пута ишли са намером да православну Нову Годину проведемо са мештанима Доње Гуштерице као и да обрадујемо најмлађе. У сарадњу са Студентском конференцијом академија струковних студија Србије, Савезом студената Београда, Студентском унијом Србије, Министарства за косово и Метохију и захваљујући појединим људима добре воље прикупили смо новчана средства и направили преко 500 пакетиће за малишане  у укупном износу од 5 ооо,оо евра. Пакетиће смо поделили малишанима у Грачаници, Лапјем селу, Чаглавици, Старом Грацку, Доњој Гуштерици, Липљану, Прековцу, Рабровцу, Новом Брду, Доњој Гуштерици.
 2. Литерарни конкурс “Косово и Метохија је Душа Србије”, 2- другу годину за редом, студентска добротворна организација „Уједињена Србија“ потврђује свој стратешки циљ, (рад са младима ће свакако бити један од наших приоритетних циљева). Како прошле тако и ове године  105 најбољих тинејџера било је награђено учествовањем на петодневном семинару на Копаонику у хотелу Машинац под називом „Наше Косово и Метохија“ који је био одржан од 28.04 до 2.05.2011. године, сви учесници су добили књигу са својим радовима, а ђаци три првопласирана рада добила су вредне награде.
 3. Чланови нашег удружења на највећем кампу у Руској федерацији „Селигер“, трећу годину за редом управни одбор улаже напоре да се најактивнијим волонтерима омогући путовање на веома леп догађај у Русији, који се одржава у периоду од јул- август  већ 8-и пут, у виду кампа на коме млади имају прилику да стекну зање из практичних вештина данашњице.
ujedinjenasrbija.rs